Tłuszcz: wróg czy przyjaciel

Tłuszcz: wróg czy przyjaciel

Temat tłuszczu to bardzo trudny temat w dietetyce. Istnieją diety na tłuszczu oparte i diety eliminujące tłuszczu do minimum. Popadanie w skrajność nie jest dobre. Tłuszcz należy spożywać, jednak musi to być tłuszcz odpowiedni. Przesadzanie z tłuszczem w diecie, w szczególności tym niekorzystnym, skutkuje poważnymi chorobami. Niedobory natomiast także są poważne w skutkach. Przekonują się niekiedy o tym kobiety, którym zanika miesiączka. Tłuszcze w diecie zdrowego człowieka pokrywać powinny około 25% dziennego zapotrzebowania na energię. Absolutnie minimalna ilość tłuszczu to 12% dziennego zapotrzebowania energetycznego w przypadku kobiet i 7% w przypadku mężczyzn. Połowę z tego stanowić powinny tłuszcze w czystej postaci, drugą część zaś te, które istnieją w produktach spożywczych takich jak orzechy czy awokado. Szczególnie istotne dla naszego zdrowia są nienasycone kwasy tłuszczowe: omega 3 oraz omega Ważne są jednak także ich proporcje. Zdrowych tłuszczów w korzystnych dla naszego organizmu proporcjach nie należy się obawiać.