Białe owoce

Białe owoce

Kiedy poprosimy przeciętnego człowieka o wymienienie białego owocu, będzie miał z tym problem. Wystarczy jednak przypomnieć białe winogrona, kolor miąższu jabłek, gruszek czy bananów, by nasz rozmówca miał świadomość, o której grupie owoców rozmawiamy. A rozmawiać o nich, jak się okazuje warto, ponieważ białe owoce są doskonałym źródłem kwercetyny – związku, który zapobiega stanom zapalnym w organizmie i ma działanie antyrakowe. Holenderscy badacze przeprowadzili również badania, które miały na celu wykazanie związku pomiędzy spożywaniem określonych porcji białych owoców na zapadalność na udar. Okazało się, że stopniowe zwiększanie dawek o około 3 gramy białych owoców dziennie, przekładało się w sposób bezpośredni na obniżenie ryzyka udaru o 10%. Ponadto białe owoce różnią się od siebie swoistym dla nich składem i właściwościami. Gruszki na przykład są doskonałym źródłem błonnika i potasu. Najlepszy efekt daje jedzenie ich ze skórką. Z kolei banany są dobrym źródłem potasu i świetną przekąską dla sportowców. Sałatka z białych owoców, doprawiona witaminą C, jest zatem bardzo dobrym pomysłem.