Błonnikowy kokos
- 344 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 6 kwietnia 2019
- Garść porad od eksperta
Kokos to roślina dobra na wszystko i nie ma w tym stwierdzeniu wiele przesady. O dobroczynnych właściwościach oleju kokosowego czy wody kokosowej ostatnio mówi się dość sporo. Rzadko jednak porusza się ten temat właśnie w kontekście dostaw błonnika do naszego organizmu, a jest to bardzo dobre jego źródło. Surowy miąższ kokosa zawiera niemal 25 gramów błonnika w 100 gramach miąższu, a więc pokrywa niemal całe dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Wiórki kokosowe, powszechnie dostępne nawet w osiedlowych spożywczakach mają go nieco mniej, nie na tyle jednak, aby robiło to dużą różnicę. Obok błonnika w kokosie odnajdziemy również sporo tłuszczu i choć jest to tłuszcz nasycony, to składający się z kwasów tłuszczowych średniołańcuchowych MCT, które są bardzo dobrze przyswajane przez organizm i nie skutkują podniesieniem poziomu złego cholesterolu. Mimo sporej zawartości kalorycznej, kokos zalicza się do produktów niskowęglowodanowych i stanowi dobrą przekąskę, która nie powoduje skoków poziomu cukru.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?