Ciecierzyca

Ciecierzyca

Ciecierzyca jest jedną z mniej znanych roślin strączkowych. Jeśli do tej pory nie pojawiła się w naszej kuchni, mamy sporo do nadrobienia. Nie trzeba jej przedstawiać wegetarianom i weganom. Pozostałym osobom koniecznie należy opowiedzieć o wielu dobroczynnych składnikach w niej zawartych. Ze względu na kombinację aminokwasów obecnych w ciecierzycy może ona zastępować mięso. Jest dobrym źródłem białka. W ciecierzycy znajdziemy także oczyszczający organizm błonnik, który dodatkowo wspomaga trawienie i obniża poziom glukozy. To także skarbnica wapnia, magnezu, potasu, fosforu, niacyny. Nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają pracę żołądka i trzustki. Ciecierzycę można stosować jako składnik sałatek, jako bazę dań jednogarnkowych, a w formie past jako smarowidło do pieczywa czy farsz do pierogów lub krokietów. W Polsce jest coraz popularniejsza pod postacią hummusu – aromatycznej pasty z ciecierzycy, pasty sezamowej, oliwy, czosnku i ulubionych przypraw. Służy jako pasta do pieczywa lub dip do warzyw. W naszych sklepach najczęściej widoczna jest ciecierzyca konserwowa, ale bywa również świeża, paczkowana, do samodzielnego gotowania.