Czerwone pomarańcze – szczególne pomarańcze
- 342 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 11 lipca 2019
- Garść porad od eksperta
Czerwone pomarańcze pozornie nie różnią się niczym od każdej innej pomarańczy. Jeśli jednak przeanalizować szczegółowo ich skład, różnice dostrzeżemy. Są to tak zwane pomarańcze sycylijskie, ze względu na miejsce swojego pochodzenia, i od swoich pomarańczowych krewniaczek różnią się kilkoma drobnymi szczegółami. Ciemna czerwień ich miąższu jest rezultatem występowania w owocu antocyjaninów. Są to substancje, które mają możliwość oddziaływania na metabolizm w ludzkim organizmie. Badania przeprowadzone na myszach oraz obserwacje diet ludzkich wykazały, że spożywanie czerwonych pomarańczy chroni przed chorobami układu krążenia, a także pozwala zahamować proces tworzenia tkanki tłuszczowej nawet przy wysokokalorycznej diecie. Wskazano również, że sok z czerwonych pomarańczy wspomaga rekonwalescencję onkologiczną, szczególnie w przypadku kobiet po operacjach nowotworu piersi. Poza tym pomarańcze są niskokaloryczne i nie zawierają tłuszczu. Warto jeść je razem z albedo, w którym odnajdziemy błonnik.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?