Czerwone pomarańcze – szczególne pomarańcze
- 177 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 11 lipca 2019
- Garść porad od eksperta
Czerwone pomarańcze pozornie nie różnią się niczym od każdej innej pomarańczy. Jeśli jednak przeanalizować szczegółowo ich skład, różnice dostrzeżemy. Są to tak zwane pomarańcze sycylijskie, ze względu na miejsce swojego pochodzenia, i od swoich pomarańczowych krewniaczek różnią się kilkoma drobnymi szczegółami. Ciemna czerwień ich miąższu jest rezultatem występowania w owocu antocyjaninów. Są to substancje, które mają możliwość oddziaływania na metabolizm w ludzkim organizmie. Badania przeprowadzone na myszach oraz obserwacje diet ludzkich wykazały, że spożywanie czerwonych pomarańczy chroni przed chorobami układu krążenia, a także pozwala zahamować proces tworzenia tkanki tłuszczowej nawet przy wysokokalorycznej diecie. Wskazano również, że sok z czerwonych pomarańczy wspomaga rekonwalescencję onkologiczną, szczególnie w przypadku kobiet po operacjach nowotworu piersi. Poza tym pomarańcze są niskokaloryczne i nie zawierają tłuszczu. Warto jeść je razem z albedo, w którym odnajdziemy błonnik.

- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Program treningowy na redukcję
- 24 czerwca 2020
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?
Dieta bogata w białko