Dlaczego owsianka?

Dlaczego owsianka?

Owsianki są ostatnio bardzo modne. To dobrze, bo są również bardzo zdrowe. Zjedzona na śniadanie owsianka jest pełna węglowodanów o stosunkowo niskim indeksie glikemicznym. Sprawia to, że stopniowo uwalniają one energię, której wystarczy nam na dłużej – przynajmniej do drugiego śniadania. Mają też bardzo dużo błonnika – dzienne zapotrzebowanie na ten składnik zaspokaja już około 50 gramów płatków. To także dobre źródło witamin z grupy B i dobrych tłuszczów. Do swojej diety na stałe owsiankę powinni włączyć sportowcy: przyspieszają bowiem potreningową regenerację swoim składem. Najlepiej wybierać płatki owsiane pełnoziarniste lub górskie, uzyskiwane z ziarna pokrojonego. Unikać należy natomiast płatków błyskawicznych, pozbawionych większości witamin i minerałów. Aby zachować jak najwięcej dobroczynnych właściwości, lepiej też płatków nie gotować, a jedynie zalewać wodą, sokiem lub mlekiem na noc lub choćby kilka godzin, aby namiękły i nadawały się do spożycia. Płatki owsiane spożywać można nie tylko w formie owsianek. Są doskonałym dodatkiem do jogurtu, koktajlu, a nawet placuszków i omletów.