Grejpfrut – więcej niż woda
- 326 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 5 kwietnia 2019
- Garść porad od eksperta
Grejpfrut w około 90% składa się z wody. Pewnie dlatego tak chętnie sięgają po niego osoby na różnych dietach. Nazwanie go jednak wyłącznie „płynnym” owocem byłoby sporą przesadą, ponieważ jest to cytrus bardzo wartościowy. Odnajdziemy w nim kwasy organiczne, całą gamę witamin: C, E i P oraz witaminy z grupy B. Grejpfrut to także karoteny, pektyny i flawonoidy. Wyliczanie to mogłoby trwać bardzo długo, ponieważ w jednym owocu kryje się ponad czterysta różnych związków chemicznych. Podobnie jak większość cytrusów, grejpfruty poleca się w okresach jesienno-zimowych i w czasie przedwiośnia. Dokładnie przebadano możliwości tego owocu i wykazano, że wyciąg z pestek grejpfruta oddziałuje na około osiemset różnych szczepów bakteryjnych, wirusów, grzybów czy pasożytów. W niektórych przypadkach są nawet skuteczniejsze niż standardowe apteczne antybiotyki. Owoce te są też składnikiem bardzo wielu diet, również diet odchudzających. Dzieje się tak, gdyż obecne w grejpfrutach flawonoidy wspomagają trawienie i oczyszczanie organizmu.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?