Grejpfrut – więcej niż woda

Grejpfrut – więcej niż woda

Grejpfrut w około 90% składa się z wody. Pewnie dlatego tak chętnie sięgają po niego osoby na różnych dietach. Nazwanie go jednak wyłącznie „płynnym” owocem byłoby sporą przesadą, ponieważ jest to cytrus bardzo wartościowy. Odnajdziemy w nim kwasy organiczne, całą gamę witamin: C, E i P oraz witaminy z grupy B. Grejpfrut to także karoteny, pektyny i flawonoidy. Wyliczanie to mogłoby trwać bardzo długo, ponieważ w jednym owocu kryje się ponad czterysta różnych związków chemicznych. Podobnie jak większość cytrusów, grejpfruty poleca się w okresach jesienno-zimowych i w czasie przedwiośnia. Dokładnie przebadano możliwości tego owocu i wykazano, że wyciąg z pestek grejpfruta oddziałuje na około osiemset różnych szczepów bakteryjnych, wirusów, grzybów czy pasożytów. W niektórych przypadkach są nawet skuteczniejsze niż standardowe apteczne antybiotyki. Owoce te są też składnikiem bardzo wielu diet, również diet odchudzających. Dzieje się tak, gdyż obecne w grejpfrutach flawonoidy wspomagają trawienie i oczyszczanie organizmu.