Jogurtowo-śniadaniowo

Jogurtowo-śniadaniowo

Jogurt to świetny sposób na śniadanie. Warunek jest jeden: wybierać trzeba jogurt naturalny i później ewentualnie samodzielnie komponować go z dodatkami. Jogurty smakowe, z dodatkami narażają nas na pochłonięcie sporej dawki cukru, barwników, aromatów, poprawiaczy konsystencji, którymi raczą nas producenci. Jogurt naturalny ma również mniej kalorii – nawet o połowę. Może być dobrym rozwiązaniem nawet dla osób, które nie radzą sobie z trawieniem mleka. Laktoza z jogurtu przyswaja się znacznie lepiej, co jest dobrą wskazówką żywieniową. Jogurt naturalny spożywać powinniśmy dla wapnia. Także i w tym przypadku jogurt wygrywa z mlekiem: 700 ml jogurtu naturalnego zawiera tyle samo wapnia co litr mleka, przy czym wapń mleczny jest gorzej przyswajalny niż ten obecny w produktach fermentowanych. Na korzyść jogurtu przemawia także większa ilość aminokwasów, znacznie więcej witamin z grupy B oraz – przede wszystkim – probiotyki, mające szczególnie dobry wpływ na stan naszych jelit i procesy trawienne.