Kaki
 w diecie sportowej

Kaki w diecie sportowej

Owoc kaki jest jeszcze w Polsce stosunkowo mało popularny. Zalicza się go do puli owoców mocno egzotycznych, po które sięgamy raczej z ciekawości niż dla ich wartości. Dobrze, aby ciekawość jak najczęściej nakazywała nam wkładanie owocu do sklepowego koszyka, gdyż ma on sporo wartości. Chińczycy drzewo, na którym rosną owoce kaki, zaliczają do drzew długowiecznych: jako jedno z nielicznych przetrwało wybuch bomby atomowej w Nagasaki. Dietetycy wskazują, że kaki może pełnić bardzo ważną rolę w profilaktyce miażdżycy, cukrzycy i problemów z nadciśnieniem. Mówi się też o właściwościach przeciwzapalnych i antynowotworowych owocu. Na uwagę w składzie kaki zasługuje szczególnie jedna z substancji obecnych w kaki: fizetyna – substancja, której przypisuje się walkę z procesami starzenia w organizmie. Ważną rolę pełni także retinol i beta-karoten, które działają korzystnie na zmysł wzroku, wspierają syntezę białek i budowę kości. Kaki jest więc owocem cennym i zdecydowanie wartym wykorzystania w naszej kuchni.