Kawa rozpuszczalna: tak czy nie?
- 504 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 9 stycznia 2019
- Garść porad od eksperta
Kawa rozpuszczalna jest u nas bardzo popularna. Nie każdy ma w domu ekspres do kawy lub młynek, fusy pływające w naparze dla wielu są przeszkodą nie do przeskoczenia. Problem w tym, że wygoda używania jest chyba jedyną zaletą kawy rozpuszczalnej. Na rynku możemy kupić kawę rozpuszczalną liofilizowaną lub osuszaną i ta pierwsza forma produkcji jest jednak nieco lepsza pod względem zachowania właściwości aromatu i smaku. Niewielu z nas jednak wie, że kawa rozpuszczalna zawiera sporo więcej kofeiny niż kawa mielona. Znacznie łatwiej więc przedawkować ją do niebezpiecznych dawek. W kawie rozpuszczalnej znajdziemy również substancję nazywaną ochratoksyną, która spotkać można także w mąkach, ryżu czy kaszach, w kawie rozpuszczalnej występuje jednak w znacznie wyższym stężeniu. Jest to substancja oskarżana o działanie rakotwórcze i neurotoksyczne. Ze względu na formę sprzedaży kawy rozpuszczalnej, do jej produkcji z reguły wykorzystuje się ziarna o gorszej jakości, mniej dojrzałe i mniej aromatyczne. Kawa rozpuszczalna nigdy nie dorówna prawdziwej, warto więc może zrezygnować z wygody na rzecz korzystania z ekspresu czy kawiarki lub przekonać do fusów.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?