Kiełki – nie gorsze niż rzodkiewka
- 159 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 9 marca 2019
- Garść porad od eksperta
Spośród wszystkich rodzajów kiełków, to kiełki rzodkiewki są najpopularniejsze. Są też najłatwiejsze w domowej uprawie. Mają jeszcze bardziej wyrazisty smak niż rzodkiewka i wcale nie mniej dobroczynnych wartości. To pełen alfabet dobroczynnych dla naszego organizmu witamin: między innymi witaminy A, B, C, E, H. Pod względem zawartości witaminy C kiełki biją rzodkiewkę na głowę. Tego składnika jest w nich dwukrotnie więcej niż w samej rzodkiewce. Kiełki rzodkiewki nazywa się czasami naturalnym antybiotykiem. Ich spożywanie szczególnie ważne jest w okresie jesienno-zimowym, ale nie tylko wtedy. Kiełki rzodkiewki zawierają również magnez, siarkę, wapń oraz cynk. Wymieniając cenne składniki, nie sposób pominąć błonnik. Kiełki doskonale możemy przemycać w sałatkach, dodatkach do dań głównych, koktajlach, twarożkach czy pastach kanapkowych. Ich regularne jedzenie odbije się w korzystny sposób na wyglądzie i kondycji naszej skóry, włosów i paznokci. Kiełki wspomogą nas również w dolegliwościach układu pokarmowego.

- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Program treningowy na redukcję
- 24 czerwca 2020
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?
Dieta bogata w białko