Modra kapusta inaczej
- 370 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 8 kwietnia 2019
- Garść porad od eksperta
Modra, czyli czerwona kapusta kojarzy nam się przeważnie z kuchnią śląską i dodatkiem do rolady i klusek. Tymczasem do czerwonej kapusty dobrze jest się przekonać również w innej formie, także dlatego, że od wieków przypisuje się jej bardzo korzystne właściwości dla naszego organizmu. Od dawna sugerowano, że zwiększenie spożycia kapusty oraz warzyw z rodziny kapustowatych może przekładać się na obniżenie ryzyka nowotworów płuc, tarczycy, skóry, piersi czy żołądka. Badacze jako argument podnosili obecność w tych warzywach glukozynolanów – substancji antynowotworowych, składających się częściowo z siarki, odpowiedzialnej za niezbyt przyjemny zapach tych roślin. Substancje te są bardzo interesujące głównie ze względu na fakt, że rośliny wykorzystują je w funkcjach obronnych. Podobnie działają po spożyciu: bronią organizm przed nowotworami. Czerwona kapusta, spośród swoich krewniaczek, wyróżnia się jedną interesującą właściwością. Zawiera czerwone barwniki – antocyjany, które wzmacniają zdolności obronne i regeneracyjne organizmu.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?