Na upał: ogórek

Na upał: ogórek

Ogórki same w sobie nie są warzywem szczególnie wartościowym. W większości składają się z wody, która ponad 95% ich składu. To właśnie jednak sprawia, że ogórek bardzo często jest postrzegany jako warzywo idealne na lato. Nie dość, że orzeźwi, to jeszcze zwiększy bilans płynów w naszym organizmie. Ogórek stanowi idealny składnik mizerii, sałatek czy chłodników. Niewiele osób wie, że może stać się bazą deserów sorbetowych czy napojów. Wystarczy zmiksować ogórek z dodatkiem soku z cytryny i zamrozić. Ogórek może być także smakowym dodatkiem do wody. Wystarczy plastry cytryny i ogórka wymieszać z wodą i kostkami lodu. Ogórek jest niskokalorycznym produktem. W 100 gramach tego warzywa ukrywa się tylko 13 kcal. Wiąże się to jednak z, o czym wspomniano wyżej, niską wartością odżywczą. Ogórki to głównie witamina K, trochę witamin z grupy B oraz składniki mineralne: magnez, potas i fosfor. Ogórków nie powinno się łączyć także z warzywami bogatymi w witaminę C, jak choćby pomidorami czy papryką. Zestaw ten nie zaszkodzi, enzym obecny w ogórkach jednak utlenia witaminę C.