Orkisz, który wraca do łask
- 362 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 28 lipca 2019
- Garść porad od eksperta
Orkisz znano tysiące lat temu. Był bardzo popularnym składnikiem diety sportowców biorących udział w antycznych igrzyskach. Wcześnie dostrzeżono bowiem, że wspomaga organizm, gdy pojawi się spadek energii i zmęczenie. Dzisiaj także doceniamy go coraz częściej. Jest lekkostrawny, ma przyjemny smak i znajduje coraz szersze zastosowanie w kuchni. W porównaniu z pszenicą wyróżnia się wysoką zawartością białka. Orkisz jest także bogatszym źródłem witamin. Wystarczy wymienić tutaj witaminy A i E. Znajdziemy tu również cynk, żelazo, fosfor, selen i miedź. W orkiszu odnaleziono również rodanind – rodzaj naturalnego antybiotyku, pojawiającego się w kobiecym mleku i krwi ludzkiej, który wspomaga układ odpornościowy, bierze udział w procesach krwiotwórczych i działa przeciwzakaźnie. oraz procesy krwiotworzenia; z kolei dzieci, które są karmione piersią chroni przed zakażeniami. Wart jest uwagi także ze względu na zawartość błonnika, co sprawia, że produkty orkiszowe długotrwale sycą i poprawiają metabolizm.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?