Oswajanie radicchio

Oswajanie radicchio

Radicchio bardzo często traktujemy jak odmianę sałaty, jednak jest ona bardziej spokrewniona z cykorią. Można zresztą dojść do tego wniosku drogą dedukcji, analizując smak obu roślin. Radicchio również jest nieco gorzkie, za co odpowiedzialny jest zresztą kwas cykoriowy. Niewiele osób wie, że jest on pochodną kofeiny i podobnie działa na nasz organizm. Dalsze wnioski są równie ciekawe. Kilka lat temu badaniami klinicznymi udowodniono, że kwas cykoriowy obecny w kawie z cykorii oraz świeżej cykorii i radicchio pomaga pacjentom dotkniętym stanami zapalnymi stawów. Zmniejsza ból, jednocześnie zwiększając zakres ruchomości stawów. W radicchio odnajdziemy też polifenole, które korzystanie działają na nasze naczynia krwionośne oraz mięsień sercowy. Ze względu na specyficzny smak można radicchio mieszać z sałatami. Można je także grillować niczym cykorię. Oprócz polifenoli i kwasu cykoriowego radicchio zawiera błonnik, wapń oraz potas. Jest przy tym niskokaloryczne i składa się przede wszystkim z wody.