Papryka – kolor ma znaczenie
- 354 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 16 stycznia 2019
- Garść porad od eksperta
Nie wszyscy ją lubią. Nie wszyscy też wiedzą, jaka moc tkwi w papryce. Ma dużo witamin z grupy B, witaminę C oraz wapń, żelazo, magnez i potas. Znajdziemy też w niej sporo błonnika. Na szczególną uwagę zasługuje zwłaszcza witamina C, ponieważ pod tym względem popularna papryka wygrywa starcie chociażby z cytryną. Co więcej, podgrzewana wytraca witaminy C znacznie mniej niż inne słynące z zawartości tego składnika warzywa czy owoce. Bardzo często kupujemy paprykę, nie zastanawiając się nad jej kolorem, a w tym przypadku ma on znaczenie. Aby przyswoić maksimum składników odżywczych, rodzaje papryki dobrze jest ze sobą miksować. W papryce czerwonej znajdziemy przede wszystkim beta-karoten korzystny dla naszej cery oraz rutynę, wzmacniającą naczynia krwionośne. Papryka zielona to z kolei dobre źródło kwasu foliowego oraz witaminy E. Witaminę E odnajdziemy także w papryce żółtej, jednak szczególnie warto w przypadku tego koloru zwrócić uwagę na duże dawki luteiny i przeciwutleniaczy. Jeśli chcemy przyspieszyć metabolizm, sięgajmy po papryki ostrzejsze.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?