Polenta mniej egzotycznie
- 343 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 23 lutego 2019
- Garść porad od eksperta
Polenta powstaje z ziaren kaszki kukurydzianej. Swoją konsystencją oraz właściwościami bardzo przypomina naszą rodzimą kaszę mannę. Znajdziemy w niej nawet nieco mniej błonnika. Nie jest szczególnie wartościowym produktem – podobnie jak manna, więc wskazana jest przede wszystkim w dietach lekkostrawnych i ubogoresztkowych. Jest produktem bezglutenowym, mogą ją więc spożywać osoby, które mają problem z celiakią oraz układem pokarmowym. Praktycznie nie uczula, mogą jeść ją alergicy i nawet bardzo małe dzieci. Ma jednak sporo węglowodanów. Spośród jej wartości wymienić należy przede wszystkim witaminę A. Poprawia ona ostrość widzenia, wspiera zdrowy wygląd skóry oraz kondycję włosów. Kaszka kukurydziana stanowi także bogate źródło selenu. Ten pierwiastek pozwala organizmowi skutecznie przeciwstawiać się wolnym rodnikom. W naszym organizmie bierze on udział także w funkcjonowaniu układu odpornościowego czy wspieraniu pracy tarczycy. Selen pomaga, gdy mamy problem z zaburzeniami nastroju czy nadmierną nerwowością.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?