Przemycanie kurkumy
- 359 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 19 maja 2019
- Garść porad od eksperta
Kurkuma to bardzo niedoceniany składnik w naszej kuchni. Kojarzy się głównie z kuchnią azjatycką. Poprawia ona smak wielu potraw, a dodatkową korzyścią jest jej przeciwzapalne działanie. Istnieją dwie uniwersalne receptury, pozwalające nam przemycić kurkumę. Pierwszą propozycją jest pasta z kurkumy. Wystarczy dodać 3 łyżki kurkumowego proszku do szklanki gotującej się wody i gotować całość, mieszając i uważając, by masa się nie przypaliła, przez około 10 minut, aż płyn odparuje, a na dnie pozostanie gęsta pasta. Przechowywać ją należy w lodówce i dodawać jako przyprawę do potraw. Ostatnio coraz większą popularnością cieszy się tzw. złote mleko – wzmacniający, oczyszczający i poprawiający nastrój napój z kurkumy. Do podgrzanej szklanki mleka roślinnego (poleca się ryżowe) należy dodać łyżeczkę pasty przygotowanej według powyższej receptury, a następnie także łyżeczkę miodu, łyżeczkę oleju lnianego, pół łyżeczki cynamonu oraz po szczypcie chili i pieprzu. Złote mleko wypić należy ciepłe.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?