Sałata – zielony przyjaciel
- 326 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 24 kwietnia 2019
- Garść porad od eksperta
Sałatę kochają wszyscy na diecie. W 100 gramach dowolnej sałaty znajdziemy zaledwie kilkanaście kalorii. Dzieje się tak z powodu wysokiej zawartości wody, a także błonnika wspomagającego przemianę materii oraz celulozy, będącej sytuacją balastową. Jak wszystkie zielone warzywa, sałata stanowi dobre źródło kwasu foliowego i chlorofilu. Ten pierwszy składnik w szczególnie dużych dawkach występuje w podłużnej sałacie rzymskiej, bez której obejść się nie może popularna sałatka Cezar, ma ona jednak cały szereg zastosowań. Kwas foliowy jest szczególnie wskazany dla kobiet ciężarnych. Z kolei wspomniany wcześniej chlorofil, nazywany „zieloną krwią” roślin, jest przede wszystkim substancją o działaniu silnie oczyszczającym. Dzięki niemu nasz organizm pozbywa się toksyn, bakterii i wolnych rodników. Sałata na pewno witaminową bombą nie jest, jednak warto w niej szukać między innymi karotenu, który nasz organizm przetwarza w witaminę A, witaminy K, która pełni ważną rolę w procesach krwiotwórczych, oraz manganu i żelaza.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?