Seler korzeniowy – na ratunek
- 348 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 18 czerwca 2019
- Garść porad od eksperta
Seler jest jedną z najstarszych roślin uprawnych. Był znany już w starożytnej Grecji. Dzisiaj stosujemy go głównie jako składnik aromatyzujący nasze jedzenie. Niewiele osób wie, że ten dodatek jest jednak bardzo wartościowy. W korzeniu selera znajdziemy cenne składniki mineralne: wapń, sód, fosfor, magnez, żelazo, całą gamę witamin z grupy B, w tym B9 – kwas foliowy, a także witaminy A, C, E. Niewiele osób wie, że w korzeniu selera znajdziemy dwukrotnie więcej witaminy C niż w tej samej ilości cytrusów. Za smak, dzięki któremu seler tak bardzo wyróżnia się od innych warzyw, odpowiadają olejki eteryczne, które pełnią bardzo ważną funkcję wspomagającą trawienie. Seler to również psoralen. Ta tajemniczo brzmiąca nazwa ukrywa składnik o działaniu antynowotworowym. W selerze znajdziemy także antyoksydacyjne i przeciwzapalne flawonoidy. Seler jest wspaniałym składnikiem diety odchudzającej. Jest niskokaloryczny, pomaga w wypróżnianiu, ułatwia trawienie. Gotowany seler korzeniowy ma jednak dość wysoki indeks glikemiczny, o czym dobrze jest pamiętać.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?