Stewia
- 299 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 4 sierpnia 2019
- Garść porad od eksperta
Stewia to nie tylko słodzik – zdrowy zamiennik cukru. To także nazwa rośliny, z której ów słodzik się produkuje. Jest on bardzo popularny na rynku, a jej popularność rośnie. Nic dziwnego, bo ma praktycznie same zalety. Do najważniejszych zaliczają się: pochodzenie bliskie naturze, bardzo niski indeks glikemiczny i praktycznie zerowa wartość kaloryczna. Nadaje się do pieczenia ciast, koktajli, deserów. Na sklepowych półkach można znaleźć ją w bardzo różnej formie: od płynnej, przez tabletki po proszek. Pewną nowością jest możliwość samodzielnej uprawy stewii doniczkowej i możliwość zastosowania suszonych bądź świeżych liści. Dokonując zakupu preparatu stewii, należy zwracać szczególną uwagę na jej skład, ponieważ bardzo często jest ona mieszana z innymi słodzikami, także syntetycznymi. Najmniej przetworzona stewia ma zabarwienie brązowe lub zielonkawe. Idealnie biała, zbliżona wyglądem do cukru jest z reguły kombinacją kilku substancji. Stewia jest znacznie bardziej wydajna niż cukier i kilkadziesiąt razy słodsza, choć nie każdemu odpowiada jej charakterystyczny posmak.

- 24 lutego 2021
- 1
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?