Stewia
- 564 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 4 sierpnia 2019
- Garść porad od eksperta
Stewia to nie tylko słodzik – zdrowy zamiennik cukru. To także nazwa rośliny, z której ów słodzik się produkuje. Jest on bardzo popularny na rynku, a jej popularność rośnie. Nic dziwnego, bo ma praktycznie same zalety. Do najważniejszych zaliczają się: pochodzenie bliskie naturze, bardzo niski indeks glikemiczny i praktycznie zerowa wartość kaloryczna. Nadaje się do pieczenia ciast, koktajli, deserów. Na sklepowych półkach można znaleźć ją w bardzo różnej formie: od płynnej, przez tabletki po proszek. Pewną nowością jest możliwość samodzielnej uprawy stewii doniczkowej i możliwość zastosowania suszonych bądź świeżych liści. Dokonując zakupu preparatu stewii, należy zwracać szczególną uwagę na jej skład, ponieważ bardzo często jest ona mieszana z innymi słodzikami, także syntetycznymi. Najmniej przetworzona stewia ma zabarwienie brązowe lub zielonkawe. Idealnie biała, zbliżona wyglądem do cukru jest z reguły kombinacją kilku substancji. Stewia jest znacznie bardziej wydajna niż cukier i kilkadziesiąt razy słodsza, choć nie każdemu odpowiada jej charakterystyczny posmak.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?