Stewia

Stewia

Stewia to nie tylko słodzik – zdrowy zamiennik cukru. To także nazwa rośliny, z której ów słodzik się produkuje. Jest on bardzo popularny na rynku, a jej popularność rośnie. Nic dziwnego, bo ma praktycznie same zalety. Do najważniejszych zaliczają się: pochodzenie bliskie naturze, bardzo niski indeks glikemiczny i praktycznie zerowa wartość kaloryczna. Nadaje się do pieczenia ciast, koktajli, deserów. Na sklepowych półkach można znaleźć ją w bardzo różnej formie: od płynnej, przez tabletki po proszek. Pewną nowością jest możliwość samodzielnej uprawy stewii doniczkowej i możliwość zastosowania suszonych bądź świeżych liści. Dokonując zakupu preparatu stewii, należy zwracać szczególną uwagę na jej skład, ponieważ bardzo często jest ona mieszana z innymi słodzikami, także syntetycznymi. Najmniej przetworzona stewia ma zabarwienie brązowe lub zielonkawe. Idealnie biała, zbliżona wyglądem do cukru jest z reguły kombinacją kilku substancji. Stewia jest znacznie bardziej wydajna niż cukier i kilkadziesiąt razy słodsza, choć nie każdemu odpowiada jej charakterystyczny posmak.