Winogrona – polifenolowa bomba
- 354 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 22 marca 2019
- Garść porad od eksperta
W zasadzie każda z odmian winogron ma w sobie prawdziwą bombę polifenoli, substancji, które wspierają praktycznie wszystkie procesy zachodzące w naszym organizmie. Istnieją liczna badania, które potwierdzają wpływ winogron na polepszone działanie układu krążenia. Nie sposób wymienić wszystkich polifenoli oraz funkcji, jakie pełnią w organizmie, jednak szczególnie podkreślić należy obecność resweratrolu i antocyjany – substancje, w których upatruje się zdolności do przedłużania życia komórek. Pod względem zawartości tych cennych składników zdecydowanie wygrywają te ciemne owoce. W 2015 roku przeprowadzono test na dwóch grupach ochotników, z których jedna jadła winogrona ciemne, druga zaś – białe. U obu tych grup zaobserwowano spadek poziomu cholesterolu w stosunku do grupy, która winogron nie jadła, jednak tylko ci, którzy spożywali winogrona ciemne mieli ten spadek znaczny, przy jednoczesnym niskim poziomie cukrów (mimo faktu, iż w winogronach jest go sporo). Jest to zatem dobra informacja dla wszystkich, którzy obawiają się nadmiernych kalorii. Cenne są również winogronowe pestki, z których tłoczy się olej.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?