Właściwości L-argininy i Alfa ketoglutaranu (AKG)

Właściwości L-argininy i Alfa ketoglutaranu (AKG)

L- arginina to substancja, która bierze udział w biosyntezie tlenu azotu. A on zaś poszerza naczynia krwionośne, co skutkuje sprawniejszym przepływem krwi w tkankach. Przyczynia się to do tego, iż do krwiobiegu sprawniej trafiają ważne składniki, substancje odżywcze. A sprawne przepływanie anabolicznych hormonów pobudza mięśnie do ich wzrostu.
Dodatkowo L-arginina (niebezpośrednio) sprawia, iż organizm dostaje więcej energii, siły i wytrzymałości przez co czerpie z treningu czy wysiłku do maksimum możliwości. Składni ten korzystnie wpływa na hormon wzrostu oraz sprawia, iż anabolizm białek jest wzmożony. L-algiryna nie jest też obojętna dla odporności, którą podnosi i wspiera.
AKG czyli ketoglutaran również przynosi wiele korzyści organizmowi sportowcy. Przede wszystkim czyni, że glutamina czy też inne aminokwasy mają mniejsze stężenie we krwi. A działając razem z L-argininą sprawia, że tkanka mięśniowa jest zregenerowana i odnowiona do maksimum (szczególnie po intensywnym treningu). Przyczynia się również do zjawiska tzw. „pompy mięśniowej”.