Wzmacniające brokuły
- 320 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 15 marca 2019
- Garść porad od eksperta
Brokuły należą do grona bardzo reklamowanych zielonych warzyw. Nic dziwnego, w tym niepozornym warzywie drzemie wielka moc. Odnajdziemy w nim większość ważniejszych witamin: witaminę A, C, witaminy z grupy C, a także sole mineralne (wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor), błonnik i luteinę. Ten ostatni składnik działa ochronnie na zmysł wzroku. Poza tym brokuły mają działanie przeciwzapalne oraz wzmacniające na ścięgna i stawy. Obecny w nich chrom sprzyja cukrzykom. Brokuły to również dobre źródło białka. Spożywanie brokułów poleca się osobom z podwyższonym ciśnieniem i alergikom, gdyż znacznie zmniejszają te dolegliwości. Wykazano również terapeutyczne działanie brokułów w przypadku wystąpienia bakterii Helicobacter pylori. Szczególnie warto zwrócić jednak uwagę na sulforafan – silny przeciwutleniacz obecny w zielonych różyczkach. Brokuły można spożywać w wielu różnych formach, jednak, aby wykorzystać w pełni ich antyoksydacyjne właściwości, najlepiej nie przegotowywać ich, a jedynie parzyć w temperaturze około 75 stopni Celsjusza.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?