Kuskus

Kuskus

Kuskus produkowany jest z pszenicy. Do jego produkcji wykorzystuje się pszenicę durum. W potocznym rozumieniu kuskus uważany jest za kaszę, jednak pod względem biologicznym jest makaronem. Powstaje bowiem z połączenia mąki z pszenicy durum oraz dodatku wody. Spożywamy go jednak jak kaszę, ale różni się od nich bardzo wysoką zawartością białka. Stąd właśnie wynika jego popularność w dietach wegetariańskich. Jest to produkt stosunkowo lekkostrawny i może być spożywany nawet przez małe dzieci. Ma też najmniej kwasów tłuszczowych, zarówno nasyconych, jak i nienasyconych, spośród wszystkich kasz. Kuskus ma sporo wapnia, czym przypomina kaszę jęczmienną. Ma również sód, odpowiedzialny za regulację gospodarki wodnej w organizmie, oraz witaminy z grupy B, w szczególności witaminę B3 – niacynę. Kuskus jest produktem bardzo prostym w przygotowaniu. Suche ziarenka kukusu wystarczy zalać gorąca wodą z przyprawami lub bulionem i odstawić do napęcznienia. W ten sposób otrzymujemy świetną bazę węglowodanową dla osób zapracowanych.