Czy gluten szkodzi?
- 167 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 29 lipca 2019
- Garść porad od eksperta
Moda na jedzenie bezglutenowe robi, niestety, wiele szkody, choć mogłaby być pożyteczna. Ze względu na postulaty głoszone przez Wiliama Davisa gluten osądzono od czci i wiary, obarczając go odpowiedzialnością w zasadzie za wszystko, za co można było. Na fali mitów o szkodliwości glutenu rozbudowano cały przemysł bezglutenowy, oferujący nam w wersji bezglutenowej produkty, w których glutenu nigdy nie było i być nie mogło. Jasno trzeba powiedzieć: osoby cierpiące na nietolerancję glutenu czy celiakię powinny zdecydowanie z produktów bezglutenowych korzystać. Cała reszta nie powinna podążać ślepo za modą, a już na pewno nie popadać w pułapkę komercyjnych produktów bezglutenowych. Na sklepowych pólkach znajdziemy sosy, ciastka, wypieki, gotowe obiady czy wędliny, w których glutenu prawdopodobnie nie znajdziemy, odkryjemy jednak całą gamę polepszaczy, zagęstników i cukrów. Jeśli w ogóle, sięgajmy po produkty naturalnie bezglutenowe, takie jak kasze, ryże, komosę ryżową czy amarantus. Naturalne zamienniki mąki białej również krzywdy nam nie zrobią.

- 24 lutego 2021
- 1
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?