Czy gluten szkodzi?
- 333 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 29 lipca 2019
- Garść porad od eksperta
Moda na jedzenie bezglutenowe robi, niestety, wiele szkody, choć mogłaby być pożyteczna. Ze względu na postulaty głoszone przez Wiliama Davisa gluten osądzono od czci i wiary, obarczając go odpowiedzialnością w zasadzie za wszystko, za co można było. Na fali mitów o szkodliwości glutenu rozbudowano cały przemysł bezglutenowy, oferujący nam w wersji bezglutenowej produkty, w których glutenu nigdy nie było i być nie mogło. Jasno trzeba powiedzieć: osoby cierpiące na nietolerancję glutenu czy celiakię powinny zdecydowanie z produktów bezglutenowych korzystać. Cała reszta nie powinna podążać ślepo za modą, a już na pewno nie popadać w pułapkę komercyjnych produktów bezglutenowych. Na sklepowych pólkach znajdziemy sosy, ciastka, wypieki, gotowe obiady czy wędliny, w których glutenu prawdopodobnie nie znajdziemy, odkryjemy jednak całą gamę polepszaczy, zagęstników i cukrów. Jeśli w ogóle, sięgajmy po produkty naturalnie bezglutenowe, takie jak kasze, ryże, komosę ryżową czy amarantus. Naturalne zamienniki mąki białej również krzywdy nam nie zrobią.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?