Aby słodycze nie szkodziły…
- 343 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 29 czerwca 2019
- Garść porad od eksperta
Mówiąc otwarcie, cukier, ciastka i wypieki nie są najlepszym pomysłem w naszej diecie. Są jednak takie sytuacje, w których trudno odmówić sobie ciastka, pączka czy kawałka tortu. W praktyce nie powinniśmy przejmować się tym szczególnie mocno. Jeśli na co dzień odżywiamy się zdrowo i racjonalnie, pączek przy okazji Tłustego Czwartku czy urodzinowy torcik nie zrobi nam wielkiej krzywdy. Gorzej, gdy od jednego grzeszku zaczyna się ich cała kolejka i pojedyncze wydarzenie staje się złym nawykiem. Znaczenie przy sporadycznym grzeszeniu łakociami ma też skład tej słodkości. Okazuje się bowiem, że ciastko ciastku nierówne, najlepiej więc korzystać z samodzielnie przygotowanych łakoci. Słodycze z cukierni lub masowej produkcji przemysłowej często mają w swoim składzie mnóstwo szkodliwych dodatków. Jeśli pieczemy sami, białą mąkę możemy zastąpić pełnoziarnistą, słodkie kremy zastąpić masami owocowymi, a biały cukier ksylitolem. Internet pęka w szwach od zdrowych receptur, czasem więc warto odejść od tradycji i przygotować słodkości z wykorzystaniem bananów, batatów czy daktyli.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?