Bakłażan – nie tylko w kuchni śródziemnomorskiej
- 222 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 12 sierpnia 2019
- Garść porad od eksperta
Bakłażany znane były już w czasach przed naszą erą. Do Europy trafiły jednak dopiero w wieku XV, gdy dotarli do niej Arabowie. Możemy im być wdzięczni za to, że poznaliśmy bakłażan, ponieważ to bardzo zdrowe warzywo. Za ich kolor odpowiadają antocyjany, które mają działanie przeciwstarzeniowe i antynowotworowe, bakłażany warto więc zjadać ze skórką włącznie. Tam jest tych składników najwięcej. Miąższ jednak jest równie wartościowy. Znajdziemy w nim bardzo dużo potasu oraz błonnika, a ten właśnie zestaw wspiera wyraźnie nasz układ krążenia. Najlepszym sposobem przygotowania jest krótkie gotowania bakłażana w minimalnej ilości wody. Ze względu na swoją gąbkowatą konsystencję, bakłażany bardzo łatwo wchłaniają to, co jest w ich otoczeniu. Smażone bardzo mocno „wypijają tłuszcz”, stąd nie jest to wskazana forma obróbki. Właściwość ta jednak wpływa na to, że bakłażan doskonale łączy się z różnymi przyprawami. Dobra wiadomość dla odchudzających się. Bakłażany zawierają wspierający dietę kwas chlorogenowy – ten sam, który odpowiedzialny jest za sukces zielonej kawy.

- 24 lutego 2021
- 1
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?