Batat – więcej niż ziemniak
- 506 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 4 lipca 2019
- Garść porad od eksperta
Bataty nazywane są często słodkimi ziemniakami, w rzeczywistości jednak z ziemniakiem wiele wspólnego nie mają. Pod względem odżywczym różni się zawartością składników odżywczych: ma ich o połowę więcej. To przede wszystkim potężne dawki białka i to najcenniejszego, zawierającego praktycznie wszystkie niezbędne dla naszego funkcjonowania aminokwasy. W bardzo dużej części są to tzw. aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm samodzielnie wytworzyć nie potrafi, a potrzebuje do prawidłowego metabolizmu i przemian komórkowych. To także dostawa witamin: z grupy B, witamin A, C oraz K. W batatach odnajdziemy też nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy i linolenowy. Na tym właściwości batatów się nie kończą. W 100 gramach tego warzywa znajdziemy solidne dawki potasu, a także siarki, wapnia, fosforu, sodu, jodu i żelaza. Swój charakterystyczny kolor bataty zawdzięczają antyutleniającym karotenoidom. Mają także błonnik, który wspomaga trawienie i kontroluje poziom cukru we krwi.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?