Błonnik – dobry balast
- 388 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 12 lipca 2019
- Garść porad od eksperta
Błonnika nie trawimy. Nie oznacza to jednak, że jest nam zbędny i właściwie nie ma większej różnicy, czy go zjadamy, czy też nie. O ogromnej roli błonnika przekonał się każdy, kto kiedykolwiek miał styczność z dietą redukcyjną. To błonnik bowiem wypełnia nasz żołądek, pozwalając uniknąć uczucia wilczego głodu. Ponieważ błonnik trafia do żołądka w zasadniczo nienaruszonym stanie, nasz organizm trawi go dłużej i potrzebuje na to więcej energii, tym samym opóźnia więc uczucie łaknienia. Z kolei w jelicie błonnik ogranicza wchłanianie składników pokarmowych, dzięki czemu cukier i tłuszcz wolniej przenikają do krwi. Unikamy dzięki temu skoków insuliny i… ponownie, unikamy głodu. Oprócz tego niektóre rodzaje błonnika stanowią pokarm dla dobrych bakterii i mikroorganizmów żyjących w naszym układzie pokarmowym. Udowodniono, ze spożywanie 30 gramów błonnika w ciągu dnia chroni przed chorobami krążenia i rakiem okrężnicy. Najlepszym jego źródłem są warzywa i owoce, pełne ziarna zbóż i rośliny strączkowe.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?