Ciemne jest lepsze
- 207 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 12 lutego 2019
- Garść porad od eksperta
Ciemna mąka jest lepsza niż biała – to nie ulega żadnej wątpliwości. W procesie oczyszczania pozbawia się mąkę większości składników odżywczych, logika nakazuje więc do sklepowego koszyka wkładać ciemne pieczywo, ciemny makaron, nieoczyszczony ryż czy płatki z pełnego ziarna. Niestety, producenci bardzo często próbują zarobić na naszej trosce o zdrowie i nieco oszukać nasze gusta. Szczególnie uważać trzeba w przypadku pieczywa, gdyż sugerując się jedynie jego wyglądem, możemy kupić produkt zupełnie inny od spodziewanego. Pieczywo często jest barwione karmelem, mimo że pieczone jest z mąki białej, ma ciemny kolor. Jeśli piekarnia doda do tego trochę nasion, mamy idealną podróbkę pieczywa razowego. Czasem jest tak, że na opakowaniu czy sklepowej etykiecie widnieje informacja, że jest to chleb z mąki żytniej i ta mąka żytnia w składzie figuruje, jest to jednak kilkanaście procent. Znów uniwersalna staje się porada, aby dokładnie sprawdzać skład, bezpośrednio w piekarniki dopytywać, ale też obserwować. Prawdziwy chleb razowy jest ciężki i mokry. Nie ma prawa być nadmuchany.

- 24 lutego 2021
- 1
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?