Ciemne jest lepsze
- 503 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 12 lutego 2019
- Garść porad od eksperta
Ciemna mąka jest lepsza niż biała – to nie ulega żadnej wątpliwości. W procesie oczyszczania pozbawia się mąkę większości składników odżywczych, logika nakazuje więc do sklepowego koszyka wkładać ciemne pieczywo, ciemny makaron, nieoczyszczony ryż czy płatki z pełnego ziarna. Niestety, producenci bardzo często próbują zarobić na naszej trosce o zdrowie i nieco oszukać nasze gusta. Szczególnie uważać trzeba w przypadku pieczywa, gdyż sugerując się jedynie jego wyglądem, możemy kupić produkt zupełnie inny od spodziewanego. Pieczywo często jest barwione karmelem, mimo że pieczone jest z mąki białej, ma ciemny kolor. Jeśli piekarnia doda do tego trochę nasion, mamy idealną podróbkę pieczywa razowego. Czasem jest tak, że na opakowaniu czy sklepowej etykiecie widnieje informacja, że jest to chleb z mąki żytniej i ta mąka żytnia w składzie figuruje, jest to jednak kilkanaście procent. Znów uniwersalna staje się porada, aby dokładnie sprawdzać skład, bezpośrednio w piekarniki dopytywać, ale też obserwować. Prawdziwy chleb razowy jest ciężki i mokry. Nie ma prawa być nadmuchany.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?