Bulgur – więcej niż kasza
- 206 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 11 lutego 2019
- Garść porad od eksperta
Powstaje z pszenicy durum i stanowi bardzo cenne źródło potasu, sodu, magnezu, wapnia. Taka kombinacja składników mineralnych oznacza, że spożywanie bulguru jest korzystne dla serca, obniża ciśnienie, poprawia przepływ krwi w naszym organizmie. Magnez chroni przed powstawaniem zatorów, reguluje także metabolizm glukozy, utrzymując go na najwyższym poziomie i sprawiając, że jesteśmy w stanie funkcjonować intensywnie. Sód z kolei zmniejsza napięcie mięśniowe. W 100 gramach bulguru znajdziemy 12 gramów błonnika. To nie tylko wsparcie dla naszej sylwetki, bo regularne spożywanie błonnika chroni przed powstawaniem zmian nowotworowych. Z bulgurem powinny zaprzyjaźnić się ciężarne ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego. Pozostałe witaminy z grupy B wspierają działanie układu nerwowego. Stanowią wzmocnienie procesów myślowych i edukacyjnych, pozwalają utrzymać równowagę psychiczną, a nawet łagodzą nerwobóle. Jest jednak, wbrew niektórym opiniom, produktem glutenowym, jak każdy produkt pszeniczny.

- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Program treningowy na redukcję
- 24 czerwca 2020
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?
Dieta bogata w białko