Co tkwi w śliwce?
- 336 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 15 lutego 2019
- Garść porad od eksperta
Śliwki mają wiele odmian, kolorów i smaków. Chcąc jednak dostarczyć sobie maksymalnej puli składników odżywczych, powinniśmy sięgać przede wszystkim po śliwki węgierki. Mają one najwięcej składników odżywczych. Nieco mniej bogate są renklody. Mimo to dobrze sięgać po różne odmiany, bo każda z nich ma swoją specyfikę. Bez względu na odmianę w śliwkach znajdziemy mnóstwo cennych witamin: A, C, E, K., a także kwas foliowy, polifenole, fosfor, potas, wapń, magnez, żelazo i błonnik. Śliwki od wieków znane są ze swoich zdolności do stabilizacji trawienia. W dużej mierze jest to zasługa pektyn – naturalnego roślinnego błonnika, który wspiera oczyszczanie przewodu pokarmowego. Świeże śliwki są smaczne, ale na układ pokarmowy najlepiej działają śliwki suszone oraz ich przetwory. Świeże owoce spożywajmy natomiast ze skórką. Występuje w niej sorbitol, który sprzyja rozwojowi dobrych bakterii w naszych jelitach. Układ nerwowy wspiera natomiast magnez oraz witamina B Potas z kolei reguluje ciśnienie krwi.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?