Oregano – nie tylko do pomidorów

Oregano – nie tylko do pomidorów

Oregano to niepozorna roślina, w Polsce kojarzona głównie z kuchnią włoską. Okazuje się, że w tej niepozornej roślinie kryje się naprawdę całe bogactwo leczniczych właściwości. Na podstawie naukowych badań potwierdzono, że oregano wykazuje bardzo silne działanie antygrzybicze: leczy grzybicę jamy ustnej i błon śluzowych, walczy z Helicobacter pylori oraz salmonellą. Przy tym niszczy wyłącznie „złe” bakterie, tym dobrym pozwalając przetrwać. Oregano ma także bardzo silne właściwości antyoksydacyjne, znacznie silniejsze niż znane z tej mocy czarne jagody czy jabłka. Oregano spożywać można w formie ziół dodawanych do potraw (świeżych bądź suszonych), w formie olejków dostępnych w aptekach i zielarniach (zewnętrznie bądź wewnętrznie). Jest bardzo łatwo dostępne w sklepach spożywczych i zielarskich, nie jest też problematyczne w uprawie. Poleca się to zioło przy wszelkiego rodzaju grzybiczych i pasożytniczych dolegliwościach, przy stanach zapalnych układu pokarmowego, problemach trawiennych czy jelitowych.