Dlaczego chude mięso?

Dlaczego chude mięso?

Chude mięso polecane jest właściwie wszystkim: nie tylko osobom odchudzającym się czy muszącym wykluczać pewne produkty wskutek różnego rodzaju, ale także w pełni zdrowym. Niewiele osób jednak wie, że w chudym drobiowym mięsie odnaleźć można tryptofan – substancję, która jest niezbędna, aby organizm mógł wyprodukować serotoninę. Jeżeli dodatkowo chude mięso skomponujemy z odrobiną węglowodanów (może to być pieczywo, ziemniak, a nawet trochę gotowanej marchwi), organizm będzie mógł uwolnić insulinę, dzięki której serotonina zostanie uwolniona do organizmu, mogąc poprawić nastrój i zadziałać relaksująco. W chudym mięsie odnajdziemy również tyrozynę. Odnajdziemy ją także w produktach wołowych i wieprzowych. Jest ona odpowiedzialna za wytwarzanie dopaminy i noradrenaliny – kolejnych bardzo ważnych substancji mających wpływ na nasze samopoczucie. Działają one na organizm pobudzająco i poprawiają pamięć i koncentrację. Jak wspomniano już wyżej, mięso jest także dobrym źródłem białka i witaminy B12, wybierając zaś mięso chude nie dostarczymy sobie wiele kalorii.