Gorczyca

Gorczyca

Gorczycę kojarzymy głównie z musztardą, tymczasem jest dość krzywdzące dla tych ziarenek powiązanie. Gorczyca była bowiem już dawno doceniana w medycynie. Już w starożytności dostrzeżono, że gorczyca ma właściwości rozkurczowe. Zawsze też stosowano ją w kuchni. Już antyczni Rzymianie przygotowywali z niej pastę odpowiadającą dzisiejszej musztardzie. Stosowali ją również Chińczycy wiele tysięcy lat temu. Najczęściej wykorzystuje się gorczycę białą, w której składzie znajdują się cenne minerału, tłuszcz oraz aminy. Jest ona bardzo skuteczna w przypadku wystąpienia niestrawności lub zaparć, przy stanach zapalnych jelit i żołądka. Biała gorczyca ma działanie bakteriobójcze i przeciwbólowe. Pomaga w odchudzaniu, poprawiając metabolizm. Zawiera witaminę B Mniej popularna i ostrzejsza w smaku jest gorczyca czarna. Zawiera enzymy, tłuszcz, naturalne śluzy, białka oraz minerały. Rzadziej stosowana jest w kuchni, częściej w ziołolecznictwie. Również ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i łagodzące.