Jajko na śniadanie
- 379 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 19 stycznia 2019
- Garść porad od eksperta
Coraz częściej przekonujemy się o tym, że śniadanie rzeczywiście jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia i od niego zależy to, jak wystartujemy w w kierunku nowych wyzwań. Śniadania są różne. Jedne osoby preferują śniadania węglowodanowe, inni lepiej czują się po białkowo-tłuszczowych. W różnych krajach także śniadaniowa kultura wygląda różnie: we Włoszech czy Francji są to śniadania słodkie, w Wielkiej Brytanii tłustsze i sycące. Coraz częściej jednak mówi się o tym, że jedzenie na śniadanie jajek pomaga zachować szczupłą sylwetkę. Być może takie wnioski są przesadzone, jednak jajko na śniadanie to genialny pomysł. Na długo syci, eliminuje więc ciągotki do podjadania. Dostarcza też dużych dawek protein, co sprawia, że przemiana materii przyspiesza, a proces spalania tłuszczów przebiega sprawniej. Nie należy obawiać się cholesterolu – jeśli nie będziemy spożywać go z cukrami, nie przyswoi się. Przyswoją się zatem witaminy: A, E, D, K oraz witaminy z grupy B oraz wiele cennych składników mineralnych.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?