Guarana – lepsza niż kawa

Guarana – lepsza niż kawa

Guarana to roślina, która w naturze występuje w lasach Amazonii. Jej nasiona zawierają sporo cennych substancji: około 3% białek, aż 11% tłuszczów oraz 4% cennych związków mineralnych. Na uwagę zasługują także dwie substancje, ukrywające się pod nazwą teobrominy i teofiliny, a także kilkakrotnie więcej kofeiny niż w analogicznej ilości ziaren kawy. Guarana wykazuje korzystny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim przyspiesza przemianę materii poprzez wzmożone wydzielanie soków żołądkowych. Stymuluje także układ nerwowy, pobudzając procesy myślenia i zmniejszając ogólne zmęczenie organizmu. Guaranie przypisuje się też działanie antybakteryjne oraz antyoksydacyjne. Zmniejsza również napięcie mięśni gładkich w naczyniach krwionośnych. Napój z guarany pobudza do działania szybciej niż kawa, a efekt jest trwalszy. Zaleca się go sportowcom oraz osobom bardzo aktywnym. Guarana pomaga także w radzeniu sobie ze stresującymi sytuacjami życiowymi. Dawkując ją jednak należy zachować zdrowy rozsądek. Nietrudno przedawkować, co zamiast pobudzić do pracy, spowoduje poważne problemy z koncentracją.