Ryba jest dobra na wszystko
- 362 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 16 marca 2019
- Garść porad od eksperta
Rybę w Polsce nadal traktuje się jako kiepski zamiennik mięsa. Spożywamy ją głównie w Boże Narodzenie, niektórzy sięgają po ryby z konieczności w dni postne. Nie do końca uznajemy więc rybę za normalny obiad. Raczej za element tradycyjny czy żywieniowego wyrzeczenia. Sprawy nie ułatwia fakt, że ryby są dość drogie. W efekcie rocznie przeciętny Polak zjada około 15 kilogramów ryb, mięsa zaś nawet pięciokrotnie tyle. Tymczasem nie jest wcale przesadą stwierdzenie, że ryba jest dobra na wszystko. W mięsie ryby znajdziemy bardzo dużą dawkę kwasów omega- To składnik wyjątkowo korzystnie wspierający pracę naszego układu krwionośnego, zwiększając przepływ krwi w naczyniach, obniżając poziom cholesterolu i zapobiegając tym samym chorobom związanym z układem krążenia. Pobudzają także organizm do stworzenia enzymów rozkładających tkankę tłuszczową. Dostarcza cennej witaminy D, która z kolei wspiera funkcjonowanie tarczycy w chorobach tego gruczołu. Koniecznie włączyć ją powinny do swojej diety wszystkie osoby, mające problemy tego typu.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?