Ile mięsa jest w mięsie?
- 452 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 10 marca 2019
- Garść porad od eksperta
Prawdziwa, dobrej jakości wędlina luksusem była w PRL-u i, niestety, luksusem jest nadal. Producenci żywności oszukują nas na każdym kroku. Bywa, że z 10 kilogramów mięsa uzyskać można nawet dwukrotnie tyle wędliny poprzez ostrzykiwanie mięsa wodą oraz błonnikiem pochodzenia roślinnego. Prawo w żaden sposób nie ogranicza tego, co można dodać do wędliny. Na szczęście nakazuje, aby producent uszczegółowił wszystkie dodatki na etykiecie. Czytajmy zatem etykiety ze składem! Zasada dotyczy także mięsa kupowanego na wagę. Najważniejszą kwestią jest procentowa zawartość mięsa oraz zawartość białka zwierzęcego. Prawdziwa szynka powinna mieć przynajmniej 90% mięsa. Jeśli białka w składzie jest dużo, a procent mięsa jest niewielki, oznacza to, że w wędlinie znajduje się ulepszacz w postaci roślinnego białka. Trzeba koniecznie szukać i żądać takich informacji, gdyż udowodniono, że zaledwie 15% wędlin w naszych sklepach spełnia standardy. We wszystkich innych znajdujemy konserwanty, wodę i zbędne dodatki.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?