Ile mięsa jest w mięsie?
- 262 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 10 marca 2019
- Garść porad od eksperta
Prawdziwa, dobrej jakości wędlina luksusem była w PRL-u i, niestety, luksusem jest nadal. Producenci żywności oszukują nas na każdym kroku. Bywa, że z 10 kilogramów mięsa uzyskać można nawet dwukrotnie tyle wędliny poprzez ostrzykiwanie mięsa wodą oraz błonnikiem pochodzenia roślinnego. Prawo w żaden sposób nie ogranicza tego, co można dodać do wędliny. Na szczęście nakazuje, aby producent uszczegółowił wszystkie dodatki na etykiecie. Czytajmy zatem etykiety ze składem! Zasada dotyczy także mięsa kupowanego na wagę. Najważniejszą kwestią jest procentowa zawartość mięsa oraz zawartość białka zwierzęcego. Prawdziwa szynka powinna mieć przynajmniej 90% mięsa. Jeśli białka w składzie jest dużo, a procent mięsa jest niewielki, oznacza to, że w wędlinie znajduje się ulepszacz w postaci roślinnego białka. Trzeba koniecznie szukać i żądać takich informacji, gdyż udowodniono, że zaledwie 15% wędlin w naszych sklepach spełnia standardy. We wszystkich innych znajdujemy konserwanty, wodę i zbędne dodatki.

- 24 lutego 2021
- 1
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?