O czym pamiętać układając menu na lato?

O czym pamiętać układając menu na lato?

Żywienie w lecie różni się od tego, które jest rekomendowane w zimie, wiosną czy w okresie jesiennym. Wszystko dlatego, że w czasie wakacyjnych miesięcy mamy do czynienia z dużymi temperaturami. Na co zatem należy stawiać w czasie najbliższych tygodni? Przede wszystkim trzeba zadbać o odpowiednią ilość spożywanych płynów. Szczególnie tyczy się to osób, które są aktywne fizycznie. Warto wiedzieć, że każda osoba powinna pić minimum 2,5 litra płynów (chociaż oczywiście zależy to głównie od danej osoby i jej stylu życia). Dobrze jest jak zrezygnować z gorących zup, które mocno podnoszą temperaturę ciała. Najlepiej zastąpić je zdrowymi i smacznymi chodnikami. W diecie powinno być bardzo dużo owoców i warzyw. Choćby dlatego, że w tym okresie mamy ich pod dostatkiem. Trzeba zaznaczyć, że dieta na lato powinna składać się z małych porcji, ale jedzonych w mniej więcej równych odstępach. Trzeba dodać, że objadanie się powoduje większe obciążenia organizmu. To z kolei przyczynia się np.: do mniejszej efektywności na treningach oraz odczuwania zmęczenia oraz senności.