Imbir – nie tylko zimą
- 177 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 2 lipca 2019
- Garść porad od eksperta
Imbir kojarzy nam się z okresami jesienno-zimowymi, z bożonarodzeniowymi ciasteczkami, które nad Wisłę przywędrowały zza granicy, z dodatkiem do rozgrzewającej herbaty. Tymczasem jest to dość mocne ograniczenie roli imbiru w naszej kuchni. Rośnie jako dzika roślina w krajach tropikalnych czy w Australii, uprawiany jest w Malezji i Indiach – nie tylko na eksport, co jasno sugeruje, że nie tylko w niskich temperaturach można go spożywać. Pasuje do sałatek owocowych, do potraw z owoców morza, do podkręcania smaku naturalnie mdłych potraw. Jest wykorzystywany jako przyprawa do dań ciężkostrawnych i bardziej tłustych, gdyż usprawnia proces ich trawienia niemal na każdy etapie. Steruje także produkcją żółci. Ostatecznie działa rozkurczowo i zapobiega wzdęciom. W wielu kulturach bywa uznawany za afrodyzjak, w wielu kręgach także jest uniwersalnym środkiem pielęgnacyjnym w kosmetyce. Wchodzi w skład preparatów antycellulitowych. Zaleca się go także kobietom z ciążowymi mdłościami i cierpiącym na chorobę lokomocyjną.

- 24 lutego 2021
- 1
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?