Jak się nie bać czerwonego mięsa?
- 206 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 20 czerwca 2019
- Garść porad od eksperta
Czerwone mięso cieszy się złą sławą w dietach. Mówi się, że jeśli jesteśmy na redukcyjnym sposobie odżywiania, koncentrować się powinniśmy przede wszystkim na mięsie białym, sprowadzanym najczęściej do piersi z kurczaka lub indyka. Prawda jednak jest taka, że kurczak niekoniecznie jest najlepszym wyborem, szczególnie, jeśli nie mamy dostępu do mięsa z chowu ekologicznego. Kurczaki dostępne w marketach są mięsem pochodzącym od zwierząt faszerowanym antybiotykami i hormonami. Nie ma nic złego w mięsie czerwonym, o ile jemy je w rozsądnych dawkach. Wadą mięsa wołowego jest to, że gotuje się znacznie dłużej niż inne. Zalet zaś jest dużo więcej. Przede wszystkim jest najlepszym źródłem pełnowartościowego białka: aż 19 gramów białka w 100 gramach mięsa. Oprócz tego odnajdziemy tu także składniki mineralne: fosfor, żelazo, kwas foliowy, wapń, magnez czy witaminy z grupy B. Wołowina stanowi również źródło kwasów tłuszczowych omega 3 oraz omega Na minus zapisać należy spore dawki cholesterolu, dlatego mięsa wołowego nie powinno się jeść częściej niż raz w tygodniu, a jeśli już je jemy, powinniśmy spożywać je z dużą ilością bogatych w błonnik warzyw.

- 24 lutego 2021
- 1
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?