Jak się smaży bez tłuszczu?
- 378 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 3 maja 2019
- Garść porad od eksperta
Smażenie bez tłuszczu sprawia trudność każdemu, kto próbuje przestawić się na zdrowe odżywianie. Najczęściej posiadając odpowiednią patelnię możemy po prostu położyć na niej produkt bez dodawania tłuszczu lub jedynie spryskując powierzchnię oliwą w specjalnym atomizerze. Aby uzyskać mięso rumiane, wystarczy smażyć bez pokrywki, jeśli zaś ma być białe i miękkie, należy je przykryć. Wtedy częściowo poddusi się. Identycznie smaży się kotlety. W przypadku beztłuszczowego smażenia warzyw pamiętać trzeba, aby zawsze wrzucać je na mocno rozgrzaną patelnię. Dzięki temu będą soczyste. W przypadkach niektórych warzyw można podlać je łyżką wody, wówczas będą bardziej przyrumienione. Nie do wszystkich potraw trzeba wykorzystywać patelnię. Kotlety, warzywa, a nawet ziemniaczane frytki można upiec w piekarniku. Wystarczy blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem lub wykorzystać specjalne, nie przywierające foremki. Jeśli naczynie nie będzie przykryte, otrzymamy potrawę przypieczoną. Brytfanka czy foremka zamknięta niejako „ugotuje” nam produkt.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?