Owsianka jest znana ze swoich dobroczynnych właściwości i polecana szczególnie na śniadanie. Na początku może nie zachwycać, jednak warto się do niej przekonać. Owsiankę poleca się w szczególności w porach jesienno-zimowych. O ile wiosną czy latem możemy zjeść jogurt z płatkami musli lub domową granolą, o tyle zimą ma on tendencje wychładzające organizm. Jeśli ktoś zauważa u siebie podobne objawy, znak to, że spróbować trzeba owsianki. Najlepsze są płatki owsiane górskie, najmniej przetworzone. Znajdziemy w nich dużo błonnika, witamin z grupy B, magnezu, żelaza, cynku oraz potasu. Poprawiają tym samym wygląd naszej cery i samopoczucie. Stabilizuje również poziom cukru we krwi i wykazuje działanie przeciwutleniające i antycholesterolowe. Pierwsze efekty dobroczynnego działania owsianki można zauważyć już po tygodniu. Po dwóch tygodniach wyraźnie poprawia się cera. Owsiankę można przygotować na mleku lub na wodzie. Nie trzeba jej nawet gotować: wystarczy namoczyć płatki na noc w soku, wodzie lub mleku (krowim lub roślinnym), a rano uzupełnić dodatkami.