Jak to jest z tłuszczami?

Jak to jest z tłuszczami?

Jeden z tematów, który wywołuje najwięcej kontrowersji w temacie zdrowego odżywiania, jest tłuszcz. Ze wszelkich stron docierają do nas sprzeczne komunikaty. Jedne głoszą, że tłuszcz jest cenny, inne, że każdy jego rodzaj to zło. Nie kończy się dyskusja na temat wyższości masła nad margaryną lub odwrotnie. Popularność diety śródziemnomorskiej z kolei stawia na piedestale oliwę z oliwek. Trzeba zachować jednak zdrowy rozsądek i każdorazowo wziąć pod uwagę, że znaczenie dla naszego zdrowia ma zarówno rodzaj, jak i ilość spożywanego tłuszczu. Najlepszym wyborem zawsze są naturalne produkty zawierające zdrowy tłuszcz, takie jak tłuste ryby czy awokado. Z tego też względu powinniśmy wybierać produkty tłuszczowe o jak najkrótszym składzie i jak najbardziej zbliżone do natury. Przetworzone produkty dostępne w sklepach w formie czystego tłuszczu najczęściej są ubogie w składniki odżywcze, gdyż zawierają tylko to, co jest dla danego produktu niezbędne. Ważne, aby komponując posiłki, jak najmniej zaprawiać je tłuszczem dodanym, jak najczęściej wykorzystując naturalne właściwości produktów spożywczych.