Jak używać mąki kokosowej?
- 202 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 6 sierpnia 2019
- Garść porad od eksperta
Pomimo różnorodności, jaka panuje w zakresie mąk na rynku spożywczym, mąka kokosowa jest jedną z rzadziej używanych. Tymczasem jest to bardzo ciekawy rodzaj mąki, zdecydowanie wart tego, aby na dłużej zagościć w naszych kuchniach. To mąka o bardzo łagodnym zapachu i delikatnej konsystencji. Szczególnie dobrze sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach i daniach na słodko, takich jak naleśniki, placki, muffinki, chlebki czy ciasta. Można jednak zagęszczać nią sosy czy koktajle, a nawet stosować jako panierkę do mięs lub ryb. Dietetycy cenią ją przede wszystkim za wysoką zawartość błonnika: w 100 gramach mąki jest to prawie 40 gramów. Dla porównania: mąka pełnoziarnista ma go około 8 gramów. Mąka kokosowa ma też mało węglowodanów, sporo jednak tłuszczu. Najchętniej korzystają z niej osoby na diecie bezglutenowej i bezcukrowej oraz osoby na diecie redukcyjnej. Jest, niestety, dość droga, natomiast dobrze łączy się z innymi rodzajami mąki. Odradza się ją jedynie osobom, które mają problemy z układem pokarmowym i nie powinny go nadmiernie obciążać.

- 24 lutego 2021
- 1
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?