Jak używać mąki kokosowej?
- 384 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 6 sierpnia 2019
- Garść porad od eksperta
Pomimo różnorodności, jaka panuje w zakresie mąk na rynku spożywczym, mąka kokosowa jest jedną z rzadziej używanych. Tymczasem jest to bardzo ciekawy rodzaj mąki, zdecydowanie wart tego, aby na dłużej zagościć w naszych kuchniach. To mąka o bardzo łagodnym zapachu i delikatnej konsystencji. Szczególnie dobrze sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach i daniach na słodko, takich jak naleśniki, placki, muffinki, chlebki czy ciasta. Można jednak zagęszczać nią sosy czy koktajle, a nawet stosować jako panierkę do mięs lub ryb. Dietetycy cenią ją przede wszystkim za wysoką zawartość błonnika: w 100 gramach mąki jest to prawie 40 gramów. Dla porównania: mąka pełnoziarnista ma go około 8 gramów. Mąka kokosowa ma też mało węglowodanów, sporo jednak tłuszczu. Najchętniej korzystają z niej osoby na diecie bezglutenowej i bezcukrowej oraz osoby na diecie redukcyjnej. Jest, niestety, dość droga, natomiast dobrze łączy się z innymi rodzajami mąki. Odradza się ją jedynie osobom, które mają problemy z układem pokarmowym i nie powinny go nadmiernie obciążać.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?