Jarmuż – polskie superfood

Jarmuż – polskie superfood

Jarmuż jest coraz popularniejszy na naszych stołach. To roślina z rodziny kapustowatych, wyróżniająca się bardzo cennymi wartościami odżywczymi. Jak wszystkie zielone warzywa, jarmuż zawiera chlorofil – substancję o działaniu oczyszczającym, antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Poza tym, jak wszystkie kapustowate, zawiera sulforafan – silny przeciwutleniacz. Znajdziemy tu także luteinę, korzystnie wpływającą na zmysł wzroku, oraz beta-karoten. Nie wypada nie wspomnieć o witaminach: A, B, K, błonniku, magnezie, kwasie foliowym. Niestety, nie jest to warzywo wskazane przy coraz częstszych niedoczynnościach tarczycy. Nie poleca się go również osobom przyjmującym leki zmniejszające gęstość krwi. Jarmuż spożywać można na surowo, jako zdrowy dodatek do sałatek i surówek. Sprawdzi się także jako składnik sosu do makaronu czy mięs, jako dip do maczania warzyw. W tych wersjach dobrze jest podać go ze zdrowymi tłuszczami, które pozwolą przyswoić maksimum składników odżywczych. Dużą popularnością w internecie cieszą się zdrowe, jarmużowe chipsy.