Jarmuż – polskie superfood
- 167 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 30 lipca 2019
- Garść porad od eksperta
Jarmuż jest coraz popularniejszy na naszych stołach. To roślina z rodziny kapustowatych, wyróżniająca się bardzo cennymi wartościami odżywczymi. Jak wszystkie zielone warzywa, jarmuż zawiera chlorofil – substancję o działaniu oczyszczającym, antybakteryjnym i przeciwzapalnym. Poza tym, jak wszystkie kapustowate, zawiera sulforafan – silny przeciwutleniacz. Znajdziemy tu także luteinę, korzystnie wpływającą na zmysł wzroku, oraz beta-karoten. Nie wypada nie wspomnieć o witaminach: A, B, K, błonniku, magnezie, kwasie foliowym. Niestety, nie jest to warzywo wskazane przy coraz częstszych niedoczynnościach tarczycy. Nie poleca się go również osobom przyjmującym leki zmniejszające gęstość krwi. Jarmuż spożywać można na surowo, jako zdrowy dodatek do sałatek i surówek. Sprawdzi się także jako składnik sosu do makaronu czy mięs, jako dip do maczania warzyw. W tych wersjach dobrze jest podać go ze zdrowymi tłuszczami, które pozwolą przyswoić maksimum składników odżywczych. Dużą popularnością w internecie cieszą się zdrowe, jarmużowe chipsy.

- 24 lutego 2021
- 1
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?