Mleko kokosowe w domu
- 358 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 30 lipca 2019
- Garść porad od eksperta
Czasem mówi się, że przygotowywanie mlek roślinnych w domu jest tańsze niż kupowanie gotowych. Nie do końca. Ta zasada na pewno nie sprawdza się w przypadku mleka kokosowego, które przygotowuje się na bazie wiórków kokosowych. Jeśli tylko uda nam się kupić niesiarkowane wiórki, warto się o to pokusić, ponieważ wówczas korzystać możemy ze sprawdzonego produktu. Wykonanie jest banalnie proste i właściwie wymaga tylko posiadania blendera. Pierwszy sposób przygotowania mleka kokosowego polega na zmiksowaniu wiórek na oleistą masę, co potrwa kilka minut. Dla ułatwienia można dodać nieco gorącej wody. Czynność powtarzamy, dodając wiórki i wodę. Orientacyjne ilości do wykorzystania to 2 szklanki wiórków na 2,5 szklanki wrzątku. Gdy powstanie oleista masa, całość należy przecisnąć przez gazę, by otrzymać mleko. Nieco łatwiejszym sposobem jest zalanie wiórków wodą na kilka godzin, a następnie zblendowanie ich z wrzątkiem i przecedzenie. W obu przypadkach otrzymamy smaczne mleko. Będzie to jednak rzadka jego wersja. Jeśli będziemy potrzebować gęstego mleka kokosowego, pozostaje kupno puszki.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?