Jej wysokość gruszka
- 361 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 30 czerwca 2019
- Garść porad od eksperta
Gruszka to jeden z typowo polskich owoców, niestety, od zawsze pozostający w cieniu najpopularniejszego jabłka. Tymczasem gruszki warto spożywać w sporych ilościach. Jest to jedyny owoc, w którego składzie znajdziemy jod, Polacy zaś chronicznie cierpią na niedobory tego pierwiastka. W każdej kuchni znaleźć można oczywiście sól jodowaną, nie ona jednak powinna być dla nas źródłem jodu. Wówczas z odsieczą przychodzi właśnie gruszka. Znajdziemy w niej również kolejny cenny składnik – bor. Zapobiega on wypłukiwaniu wapnia z kości i poprawia pracę mózgu. Gruszki są również źródłem oczyszczającego nerki potasu. Potas obniża również ciśnienie krwi i oczyszcza żyły. W całej puli dobrodziejstwa zawartego w gruszce znajdziemy również witaminy A, E, C, K oraz witaminy z grupy B. To także spore dawki błonnika, kwasu foliowego, żelaza oraz cynku. Ogromną zaletą jest fakt, że nie ma takiej dolegliwości, która wykluczałaby z jadłospisu gruszki; wyjątkiem są co najwyżej alergie i ewentualne nietolerancje pokarmowe.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?